October 3, 2016

LEAD – Program de leadership pentru tineri juriști din Republica Moldova

Asociația INK împreună cu Centrul Român pentru Politici Europene – R.Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei prin Programul Matra, implementează programul de leadership LEAD dedicat tinerilor juriști din Republica Moldova.

Programul LEAD, demarat în 2016 și ajuns la a treia ediție, se adresează tinerilor juriști din Republica Moldova aflați în primii 5 ani de carieră profesională (indiferent de profesia juridică exercitată), masteranzilor, precum și studenţilor la drept aflați în ultimul an de studiu. În fiecare toamnă, selectăm cei mai buni 20 de tineri juriști care vor demonstra potențial de lideri și dorință de a fi factori de schimbare în sistemul de justiție. Îi căutăm pe acei tineri juriști care au curaj, inițiativă, iau decizii pe baza unor valori și principii bine conturate,  sunt motivați și decişi să lupte pentru opiniile și visurile lor!

Apelul la candidaturi pentru LEAD 2019 (ediția a 3-a) este deschis până pe 11 noiembrie 2018

DESPRE PROGRAM

  • Cum pot eu schimba sistemul de justiție din țara mea? Cum pot deveni un lider autentic, un lider de opinie sau un agent al schimbării? Care sunt valorile pe care trebuie să-mi construiesc cariera de jurist? Ca student sau tânăr absolvent de drept, probabil că ți-ai pus adesea toate aceste întrebări. Facultatea de drept îți pune bazele teoretice pentru a face primii pași în carieră, însă ceea ce lipsește sunt tocmai abilitățile.
  • Ca participant în program, participanții beneficiază de multe oportunități de dezvoltare personală, formare și învățare.  LEAD este despre a asimila abilități de leadership și a munci împreună pentru ca Republica Moldova să devină un stat de drept în adevăratul sens al cuvântului.
  • Modelul nostru educațional pleacă de la o viziune și un set de valori comune. Cele 5 sesiuni de training din cadrul programului îmbină modulele de leadership (3/4 din timpul petrecut în sală din care 1/3 teorie și  2/3 exerciții practice) cu cele pe justiție (1/4 din timp, sub forma unor workshop-uri sau discuții deschise cu experți din interiorul sau care lucrează în beneficiul sistemului de justiție).
  • Lucrăm cu o echipă de traineri români, formată din Mihai Drăgoi, Codru Vrabie, Marian Staș și Cosmin Alexandru, cu o vastă experiență profesională în programe de leadership, acumulată inclusiv în cei opt ani ai programului pentru tineri juriști din România – Lideri pentru Justiție. Trainerii noștri promovează un dialog deschis, feedback constant și punerea în practică a abilităților și noțiunilor învățate.

Toate costurile programului (mese, cazare, pauze de cafea, materiale de training, deplasări în România) sunt acoperite de organizatori.

Programul de leadership LEAD aduce tinerilor juriști moldoveni selectați, următoarele beneficii:

  • Participarea într-un program în care interacționează cu alți juriști talentați și motivați, provening din toate profesiile juridice;
  • Discuții într-un cadru relaxat și informat cu decidenți și profesioniști cu o activiate remarcabilă în domeniul justiției;
  • Îmbunătățirea abilităților de leadership, pornind de la construirea unei viziuni și folosirea creativității, lucrul în echipă și conducerea unei echipe, managementul schimbării și luarea deciziilor, construirea unui brand personal, perfecționarea vorbituui în public și tehnicile de persuasiune, folosirea corectă a feedback-ului sau însușirea elementelor ce compun managementul unui proiect.
  • Elaborarea și implementarea unor proiecte de grup prin care să contribuie la schimbarea sistemului de justiție din Republica Moldova. Pe parcursul sesiunilor de training, participanții conturează idei de proiecte care vizează probleme-cheie din sistemul de justiție sau din societate. Structura programului, prin succesiunea temelor celor 5 sesiuni de training, îi ghidează pe participanți în aplicarea abilităților învățate și va facilita folosirea instrumentelor dobândite pentru îndeplinirea scopului practic al proiectului/elor de grup.
  • Participarea la o vizită de studiu la București care cuprinde întâlnești cu reprezentanți din instituții-cheie ale sistemului de justiție românesc (Curtea Constituțională, Ministerul Justiției, Tribunalul București, Direcția Națională Anticorupție, etc.), experți din ONG-uri precum și cu membrii rețelei de absolvenți ai programului „Lideri pentru Justiție” din România.
  • Devin parte dintr-o rețea puternică care va crește și se va consolida în următorii ani odată cu următoarele generații LEAD.

 

Organizatorii Asociația INK  și Centrul Român de Politici Europene – R.Moldova au o vastă experiență în implementarea unor proiecte ce se concentrează pe promovarea leadershipului în sistemul de justiție, lupta anticorupție, reforma în sistemul de justiție și consilidarea statului de drept în sens larg. Proiectul este sprijinit financiar de Ambasada Olandei în cadrul Programului MATRA.