3 octombrie 2016

LEAD – Program de leadership pentru tineri juriști din Republica Moldova

Din 2017, Asociația INK implementează LEAD Moldova – program de leadership pentru tineri juriști moldoveni.

LEAD Moldova se adresează tinerilor juriști din Republica Moldova aflați în primii 5 ani de carieră profesională (judecători, avocați, procurori, consilieri juridici, jurisconsulți, ofițeri de poliție, juriști în administrația publică, notari, grefieri, asistenți universitari, executori judecătorești, etc.), masteranzilor, precum și studenţilor la drept aflați în ultimul an de studiu.

În fiecare ediție am selectat tineri juriști care au demonstrat potențial de lideri și dorința de a fi factori de schimbare în sistemul de justiție din Republica Moldova. Am adus împreună profesioniști care au curaj, inițiativă, iau decizii pe baza unor valori și principii bine conturate, sunt motivați și decişi să lupte pentru opiniile și visurile lor!

DESPRE PROGRAM

  • Cum pot eu schimba sistemul de justiție din țara mea? Cum pot deveni un lider autentic, un lider de opinie sau un agent al schimbării? Care sunt valorile pe care trebuie să-mi construiesc cariera de jurist? Ca student sau tânăr absolvent de drept, probabil că ți-ai pus adesea toate aceste întrebări. Facultatea de drept îți pune bazele teoretice pentru a face primii pași în carieră, însă ceea ce lipsește sunt tocmai abilitățile.
  • Ca participant în program, juriștii moldoveni beneficiază de multe oportunități de dezvoltare personală, formare și învățare.  LEAD este despre a asimila abilități de leadership și a munci împreună pentru ca Republica Moldova să devină un stat de drept în adevăratul sens al cuvântului.
  • Modelul nostru educațional pus în practică începând cu 2017 pleacă de la o viziune și un set de valori comune. Sesiunile de training din cadrul programului îmbină modulele de leadership (3/4 din timp, din care 1/3 teorie și  2/3 exerciții practice) cu cele pe justiție (1/4 din timp, sub forma unor workshop-uri sau discuții deschise cu experți din interiorul sau care lucrează în beneficiul sistemului de justiție).
  • Echipa de traineri români, formată din Mihai Drăgoi, Codru Vrabie, Diana Ghindă și Marian Staș, are o vastă experiență profesională în programe de leadership, acumulată inclusiv în cei peste zece ani ai programului similar din România – Lideri pentru Justiție / Leaders for Justice. Trainerii promovează un dialog deschis, feedback constant și punerea în practică a abilităților și noțiunilor învățate.

Toate costurile programului (mese, cazare, pauze de cafea, materiale de training) sunt acoperite de organizatori.

Programul de leadership LEAD Moldova a adus tinerilor juriști moldoveni selectați, următoarele beneficii:

  • Participarea într-un program în care interacționează cu alți juriști talentați și motivați, provenind din toate profesiile juridice;
  • Discuții într-un cadru relaxat și informat cu decidenți și profesioniști cu o activitate remarcabilă în domeniul justiției;
  • Îmbunătățirea abilităților de leadership, pornind de la construirea unei viziuni și folosirea creativității, lucrul în echipă și conducerea unei echipe, managementul schimbării și luarea deciziilor, construirea unui brand personal, perfecționarea vorbituui în public și tehnicile de persuasiune, folosirea corectă a feedback-ului sau însușirea elementelor ce compun managementul unui proiect.
  • Elaborarea și implementarea unor proiecte de grup prin care să contribuie la schimbarea sistemului de justiție din Republica Moldova. Pe parcursul sesiunilor de training, participanții conturează idei de proiecte care vizează probleme-cheie din sistemul de justiție sau din societate. Structura programului, prin succesiunea temelor celor 5 sesiuni de training, îi ghidează pe participanți în aplicarea abilităților învățate și va facilita folosirea instrumentelor dobândite pentru îndeplinirea scopului practic al proiectului/elor de grup.
  • Participarea la vizite de studiu în Iași sau București, incluzând întâlniri cu reprezentanți din instituții-cheie ale sistemului de justiție românesc, experți din ONG-uri precum și cu membrii rețelei de absolvenți ai programului „Lideri pentru Justiție” din România.
  • Conturarea unei comunități puternice care va crește și se va consolida în următorii ani.

Organizatorii Asociația INK  și Centrul Român de Politici Europene – R.Moldova au o vastă experiență în implementarea unor proiecte ce se concentrează pe promovarea leadershipului în sistemul de justiție, lupta anticorupție, reforma în sistemul de justiție și consilidarea statului de drept în sens larg.

Proiectul LEAD Moldova s-a bucurat între 2017-2019 de sprijinul organizatoric al CRPE R.Moldova și cel financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos (fondurile Matra), între 2020-2021 al Black Sea Trust for Regional Cooperation (BST) și din 2022 al Ambasadei Canadei în România, Bulgaria și Moldova.